Wednesday 31 July 2013

Sambal Tauhu Goreng


Assalammualaikum.  Hari nih i nak kongsi resepi Sambal Tauhu Goreng yang i masak beberapa minggu lepas untuk majlis potluck di office.  Sambal Tauhu nih i masak khas untuk one lovely lady yang vegetarian. So setiap sorang bawak 1 vegetarian dish dan 1 main dish. Nanti i akan kongsi resepi main dish i yang berasakan ayam.  Okay, back to Sambal Tauhu Goreng, macam biasa, i masak sebab i rasa mudah tapi sedap [sedap pada tekak i lah yer] :) Jom kita tengok resepi.

~Sambal Tauhu Goreng~

5 keping tauhu [dipotong dua bahagian-bentuk tiga segi]
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
2 senduk cili kisar [mesti home made tau - kisar sendiri bersama bawang putih, bawnag merah & halia]
Sedikit santan pekat [kurang 1/4 cawan - ikut citarasa]
Gula secukup rasa
Asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Air [jika suka]

Bersihkan tauhu dan dipotong kepada 2 bahagian berbentuk tiga segi. Gorengkan sehingga bahagian luar menjadi keperangan dan agak keras.  Angkat dan toskan.

Tumiskan bawang putih dan merah kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga masak /pecah minyak. Tambahkan santan, asam jawa, gula dan garam. Biarkan seketika sehingga santan masak.  Jika suka kuah, boleh tambahkan sedikit air. Masukkan tauhu yang telah digoreng ke dalam sambal yang telah siap dimasak, gaulkan sehingga mesra.

Sorry kualiti gambar tak cantik - camera cap ayam dan kelam kabut hehe.  Selamat mencuba :)

Monday 29 July 2013

Cumi Kering Goreng Cili Padi


My sister Manja belikan Cumi Kering kesukaan i masa dia ke KK.  Dulu i pernah beli di Lumut tapi Cumi nih bermusim.  Last week, i goreng Cumi dengan bawang dan cili padi untuk sahur sebagai lauk sampingan. Yang makan Cumi goreng nih pun cuma My Other Half dan i jer. Ini lah masakan paling mudah hehe. Tak perlukan resepi, tengok pun dah tahu hahaha.

Linguine Aglio e OLio


Assalammualaikum :) Okay hari nih i nak kongsi resepi paling simple penyediaannya.  Asyik makan nasi jer masa sahur, boring kan? So, apa kata tukar selera. Jom kita tengok resepi.

~Linguine Aglio e Olio~

1/4 peket Linguine Pasta
6 ulas bawang putih
Sedikit chilli flakes
Sedikit parsley [fresh parsley lebih sedap tapi kalau dah tak ada, dried parsley pun okay]
4 sudu besar olive oil [kuantiti minyak boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa]

Rebus linguine bersama garam sehingga al-dente. Pastikan pasta cukup rasa masin. Tumiskan bawang putih bersama chilli flakes sehingga bawang putih kuning keemasan.

Apabila pasta masak, toskan dan simpan sedikit air rebusan. Masukkan pasta ke dalam kuali dan gaulkan mesra. Tambahkan air rebusan sedikit.  Taburkan fresh atau dried parsley.

Aglio e Olio nih bermaksud Garlic & Oil, jadi tak perlu letak bawang merah tapi i kadangkala letak, macam dalam gambar di atas, i letak bawang merah. IKut citarasa :)

Yang penting, pasta mesti diperisakan dengan garam jadi bahan tumisan tidak perlu diletakkan garam lagi.

Voila! Mudah jer kan.

Wednesday 24 July 2013

Sambal Sardin & Kentang


Dah lama i tak makan sardin. So last Sunday, i masak Sambal Sardin & Kentang nih.  Sardin nih sangat versatile. Macam-macam masakan kita boleh olah dengan menggunakan bahan asas iaitu sardin.  Masak lemak cili padi sardin pun boleh, masak sambal boleh, masak kari boleh, sardin goreng boleh, masak asam boleh...ish pendek kata, semuanya boleh. Semuanya terpulang kepada kreativiti kita... :)  Okay jom kita tengok resepi.

~ Sambal Sardin & Kentang ~

2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia [dimayang]
3 Asam Keping [atau boleh subsitute dengan air perahan limau nipis]
1 senduk cili kisar* 
5 biji cili padi
1 biji cili merah atau cili hijau
1 tin besar sardin
3 biji kentang 

Tumiskan bawang putih dan bawang merah bersama halia sehingga kekuningan. Masukkan cili mesin dan goreng seketika.  Tambahkan kentang yang telah dibelah kecil. Biarkan kentang masak. Masukkan kuah sardin dan asam keping dan cili padi. Pastikan cukup rasa. Masukkan ikan sardin, bawang besar dan hirisan cili merah atau hijau.

* Elakkan penggunaan cili kisar / cili boh yang dibeli di kedai.  Lebih sedap jika kita sendiri yang sediakan pes cili kisar. Cuma perlu kisar cili kering bersama bawang putih, bawang merah dan halia. Hati pun senang sebab x gunakan bahan pengawet, rasanya pun jauh lebih sedap.

:) Selamat mencuba.

Ayam Kunyit & Tomato


Oh! I am simply in love with this dish.  Simple & sedap! Macam i selalu dok sebut lah kan, masakan i mesti lah simple sebab i busy [chewah!].  Kadang-kadang tuh boleh lah buat yang complicated sikit, itupun kalau ada rajin haha! 

~ Ayam Kunyit & Tomato ~

4 ulas bawang putih [ditumbuk atau dimayang]
3 ulas bawang merah [dimayang]
1 labu bawang besar [dihiris kasar]
2 inci halia atau lebih [dimayang]
2 biji cili merah
1 tangkai daun bawang
1/2 ekor ayam
1 biji tomato
Kunyit serbuk [atau kunyit hidup- ditumbuk halus]
1/2 ekor ayam [dipotong kecil]

Kunyitkan ayam dan biarkan seketika.  Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan gorengkan separuh masak.  Masukkan bawang putih dan bawang merah dan halia, biarkan keemasan. Tambahkan tomato dan gorengkan sehingga ayam masak dan tomato hancur.  Perisakan dengan garam dan sedikit  lada hitam yang ditumbuk kasar. Masukkan bawang besar, cili merah dan daun bawang.

I dah cakap, memang mudah!

Tuesday 23 July 2013

Tomyam Putih Ayam


Ini menu last week yang i masak for bersahur dan few days later untuk berbuka pulak.  Dah ada permintaan, i ikutkan ajer. Lagipun, this is healthy soup.  Tak tumis, semuanya rebus jer..I tau ramai yang mahir masak tomyam, lain orang lain citarasa & cara masaknya kan.  I sekeluarga memang suka tomyam putih nih.  Jom kita tengok resepi.

~ Tomyam Putih Ayam ~

3 ulas bawang putih [dimayang]
2 ulas bawang merah [dimayang]
1/2 labu bawang besar [dibelah kasar]
10 biji cili padi
1 batang carrot 
1 batang celery
1 tangkai daun bawang
6 helai daun limau purut 
3 batang serai [dititik]
2 inci lengkuas (dimayang atau ditumbuk kasar]
1 biji tomato [dibelah 4]
1/2 ekor Ayam
1 biji limau nipis [ambil air perahan]
Garam secukup rasa.
Air [sukatan air terpulang kepada citarasa dan bersesuaian dengan bahan-2 yang digunakan]

Masukkan air kedalam pot kemudian masukkan bawang putih, bawang merah, lengkuas, serai, daun limau purut, ayam, carrot, cili padi.  Apabila masak, masukkan garam & perahan limau nipis sedikit demi sedikit supaya dapat rasa masam yang dikehendaki. Tambahkan batang celery dan daun bawang, belahan bawang besar serta tomato.

This is my version of Tomyam Putih Ayam :)

Lala Masak Cili


Salam untuk semua :) Amboi bulan posa nih i memang tak dan langsung nak update.  Resepi yang i masak dah bersusun dalam folder untuk i upload tapi alahai, macam-macam alasan lah...asyik procrastinate jer. Tapi tak apa, i cuba jugak ya. Hari ni i nak kongsi resepi yang My Other Half dan i suka.  Tak mau bebel panjang-panjang, jom kita jengok resepi.

~ Lala Masak Cili ~

Lala
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 batang serai [dititik]
2 senduk cili kisar [cili kering dikisar bersama bawang putih, bawang merah & halia]
Sedikit minyak untuk menumis
Garam

Tumiskan bawang putih dan bawang merah dan masukkan cili kisar, goreng sehingga cili masak. Tambahkan serai dan lala. Biarkan sehingga kepingan lala terbuka. Jika suka kuah, tambahkan sedikit air dan perisakan dengan garam.

Haha! Easy peasy rite?  Selamat mencuba.