Friday 25 October 2013

Kailan Ikan Masin Berkuah


Assalammualaikum :) I tak sihat lah pulak. Flu! Tapi tak apa, i nak share sayur yang i masak atas permintaan My Other Half. I tau semua org pandai masak kailan ikan masin, tapi i nak share apa yang i dah masak untuk dinner. Apa yang i hidangkan untuk makan malam sebagai hidangan sampingan. Sharing is caring betul tak ?

~ Kailan Ikan Masin Berkuah ~

1 ikat kailan
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 biji cili merah
Lada hitam  
2 potong kecil ikan tenggiri masin (jumlah ikut citarasa)
Minyak untuk menumis

Gorengkan ikan masin sehingga masak. Di dalam minyak yang sama tumis bawang merah dan bawang putih sehingga keemasan bersama ikan masin tadi. Pecah-pecahkan ikan masin kemudian masukkan batang kailan yang telah potong dan dihiris sederhana nipis (batang kailan kan tebal jadi kulitnya disiat dan dihiris), tambah sedikit air supaya berkuah dan biarkan mendidih. Tambah lada hitam dan masukkan daun kailan. 

Tadaaa! Senang kan :)

Tuesday 22 October 2013

Sambal Bilis Ekspress

Assalammualaikum :) I sangat busy jadi tak dapatlah nak berceloteh panjang. Jom layan resepi untuk orang busy :P



~ Sambal Bilis Goreng Ekspres ~

Ikan Bilis 
2 1/2 senduk cili kisar (yang i dah siap kisar dengan bawang merah, bawang putih dan halia)
2 Asam keping
Sedikit kicap manis
Minyak untuk menggoreng ikan bilis dan menumis

Basuh dan toskan ikan bilis.  Ikan bilis dan cili kisar mestilah balance kuantiti. Tumis cili kisar dengan minyak bekas goreng ikan bilis dan masukkan asam keping. Goreng sehingga cili masak. Masukkan sedikit kicap manis. Tidak perlu tambahkan garam kerana minyak bekas goreng ikan bilis sudah ada rasa masin. Masukkan ikan bilis dan biarkan seketika. Jika masih belum masin, tambahkan garam.

Nota: I x suka guna cili boh atau cili mesin yang dibeli. Selalunya i akan kisar cili bersama bawang merah, bawang putih & halia.  Jadi semua masakan i yang menggunakan cili kisar mesti ada halia hahahahh.

Mudah kan? Sangat sesuai untuk i tau , i kan busy heheheh.

Saturday 19 October 2013

Daging Rendang Mamak


Assalammulalaikum :) I Kali nih i nak kongsi resepi Daging Rendang Mamak.  Hari tuh i dah kongsi resepi Ayam Rendang Mamak kan, resepi yang lebih kurang sama kecuali untuk daging rendang mamak nih, i tak masukkan fresh tomato.  Okay jom kite tengok resepi :)

~Daging Rendang Mamak~

1/2 kilo daging
2 senduk cili kisar (i dah kisar dengan halia, bawang putih dan bawang merah)
4 1/2  sudu besar serbuk kari daging (i guna Baba's)
2 labu bawang besar (dihiris kasar)
2 biji cili hijau / merah
Kicap manis 
Sedikit air asam jawa (kalau guna asam jawa adabi, amik 1/2 sudu teh)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis cili kisar dan masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air dan daging dan sedikit garam, gaul sehingga mesra dan biarkan sehingga daging empuk dan rempah masak. Tambahkan kicap manis dan asam jawa hanya apabila daging sudah empuk. Padamkan api, kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili hijau atau merah.

Nota : Jika tidak mahu terlalu berempah, boleh kurangkan rempah kari daging.  

Mudah kan? Selamat mencuba.

Wednesday 16 October 2013

Ayam Percik Mak Ngah


Assalammualaikum :) Hari tuh i cuba masa ayam percik putih kelantan.  Kali nih i masak pulak resepi my mom yang i telah olahkan mengikut kesesuaian hehe.  Kami adik beradik memang suka ayam percik nih. Jom kita tengok resepi :)

~Ayam Percik Mak Ngah~

1/2 ekor ayam
2 biji bawang besar (sederhana besar)
2 biji bawang putih
11/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
Sedikit cili kering (jumlah terpulang pada citarasa)
2 keping asam keping (jumlah ikut citarasa)
1 cawan santan pekat
Sedikit garam & gula

Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai dan cili kering bersama santan sehingga halus kecuali asam keping dan masukkan ke dalam kuali. Ayam diperap seketika dengan sedikit bahan yang dikisar.  Masukkan ayam ke dalam kuali bersama bahan-bahan yang dikisar dan biarkan seketika sehingga separuh masak. Angkat ayam dan letakkan di atas non-stick pan atau griddle yang telah dipanaskan. 

Kacau kuah percik perlahan-lahan diatas api yang sederhana. Tambahkan asam keping dan perisakan dengan garam & gula. Biarkan sehingga pekat dan padamkan api.

Letakkan kuah percik /sapukan di atas ayam (basting) dan pastikan ayam tidak hangus. apabila ayam masak, angkat dan tuangkan lebihan kuah percik ke atas ayam.

Kalau panggang di atas pemanggang arang memang sedap tapi, hish manalah ada kesempatan dan ruang nak memanggang cara gitu lak.  So panggang jer atas griddle :)

Selamat mencuba.

Salata Hara


Assalammualaikum :) Hari ini i nak berkongsi satu fresh tomato sauce yang terkenal di tanah arab sana...Salata Hara. Kalau kat Msia nih i selalu makan di Restoran Saba. Makan grilled chicken dan fresh tomato sauce nih....huihhh sedap. Memandangkan semua bahan ada di fridge, apa lagi kan, i cubalah buat. Sangat mudah :) My daughter dan My Other Half gave me thumbs up! 

Salata Hara nih dijadikan sebagai hidangan sampingan untuk Nasi Kabsah yang i masak. Nanti i akan kongsi resepi ya :)

~ Salata Hara ~

5 biji tomato sederhana besar
1 cawan daun/batang ketumbar (anggaran apabila telah dicincang sebelum di masukkan ke dalam mesin pengisar) / lebihkan jika suka
5 cili merah
4 biji padi
1/2 (diambil jus) / 1 biji lemon jika suka
Sedikit garam & gula

Kisarkan daun ketumbar, cili merah & cili padi serta tomato.  Pastikan jangan terlalu halus. Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan jus lemon, garam dan gula.  Jika suka masam, tambahkan lagi jus lemon. Hidangkan bersama nasi kabsah atau nasi mandi.

Easy peasy!  Selamat mencuba.

Friday 11 October 2013

Ketam Halia Sos Tiram


Assalammualaikum :) Beberapa hari lepas i balik rumah from ofis dah lambat.  My Other Half mulanya nak makan sandwich jer tapi tukar fikiran nak makan nasik dan ketam. I pun cakap  Masak Ketam Halia Sos Tiram jer lah. Mudah jer nak masak. Jom kita tengok resepi.

~Ketam Halia Sos Tiram~

2 ekor ketam 
Halia muda (i letak banyak)
Cili burung (pedas nih)
4 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar (dihiris kasar)
2 sudu makan sos tiram
Lada hitam 
Kunyit
Minyak untuk menumis

Bersihkan ketam, lumurkan dengan kunyit dan goreng sehingga masak. Tumis bawang putih, halia dan cili burung menggunakan minyak gorengan ketam tadi, masukkan sos tiram dan sedikit air. Tambahkan ketam yang telah digoreng tadi dan lada hitam, biarkan mereneh seketika. Padamkan api dan taburkan bawang besar, gaulkan rata.

Mudah kan? Selamat mencuba!

Thursday 10 October 2013

Mee Rebus Potluck by Shereen


Assalammualaikum :) Hati i sangat gumbira :P A colleague of mine has agreed to share her recipe in this blog. Pucuk di cita ulang mendatang lah.  Dia masakkan mee rebus nih untuk potluck, so i namakan Mee Rebus Potluck lah.  Jom kita tengok resepi :)

~ Mee Rebus Potluck by Shereen~

2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

- Jemput-Jemput Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camcateh serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

- Bahan Hiasan
Tahu yang digoreng, dipotong kecil
Daun sup, dimayang
Bawang goreng
Telur rebus, dibelah dua
Lada hijau, dipotong bulat
Taugeh, dicelur
Limau kasturi, dibelah dua

Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini

Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

Nanti i sendiri akan mencuba resepi shereen, dan share dengan semua :)
Terima kasih kepada Shereen yang sudi berkongsi resepi dan gambar mee rebus potluck.

Monday 7 October 2013

Ayam Rendang Mamak


Assalammulalaikum :) Last sunday morning sambil dok bergolek atas katil (nama pun sunday kan...rehat-rehat sambil whatzapp atas katil ler kejenya) memikir apa nak masak for lunch.  My Other Half pulak malas nak ke market beli bekalan lauk pauk segar, tunggu petang katanya baru nak keluar.  Hmmm, yang ada dalam fridge cuma ayam saja.  Okaylah masak ayam rendang mamak jer lah. Resepi yang diberi oleh my Aunty from Penang nih asalnya berasaskan daging sebagai bahan utama. Tapi tak apalah, tak ada daging, i ganti ayam dan olah sikit hehe.  Okay jom kita tengok resepi.

~Ayam Rendang Mamak~

1/2 ekor ayam
2 senduk cili kisar (i dah kisar dengan halia, bawang putih dan bawang merah)
3  sudu besar serbuk kari daging (i guna Baba's)
2 biji tomato (didadu)
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 biji cili hijau / merah
Kicap manis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis cili kisar dan masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, gaul sehingga mesra dan biarkan sehingga masak.  Masukkan ayam dan tomato, gaul sehingga rata. Tambahkan sedikit garam dan kicap manis. Kacau dan biarkan sehingga tomato menjadi hancur. Padamkan api, kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili hijau atau merah.  

Mudah kan? Selamat mencuba.  Nanti i akan kongsi pulak Daging Rendang Mamak. 

Sunday 6 October 2013

Gulai Ayam Minang


Assalammualaikum :) Semoga hari kita semua bermanfaat dan ceria.  Sebenarnya dah lama i teringin untuk cuba masak masakan minang atau padang tapi tak pernah berkesempatan. Kalau teringin nak makan, i kenalah pergi ke restoran yang specialized in masakan padang nih.  Okay, baru nih semasa dok sibuk tengok resepi kat blog Dapur Ibundo terjumpa lah resepi Gulai Ayam Minang nih. Menurut beliau, resepi ini diberi oleh sepupu beliau yang berasal dari daerah Minangkabau. Bagai pucuk dicita ulam mendatang ler heheheh. So i cuba masak resepi beliau untuk makan tengahari Sabtu lepas. Resepi dibawah telah diolah mengikut kesesuaian untuk keluarga kecil i :)  Jom kita tengok resepi ni.

~Gulai Ayam Minang~

1/2 ekor ayam
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
2 inci kunyit *
2 biji bawang besar (sederhana besar)*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
3 biji cili merah * (tambah cili padi sekiranya mahu pedas)
2 biji cili hijau * 
3 batang serai *
1  helai daun kunyit *
3 helai daun limau purut dibuang tulangnya *
1 cawan santan pekat (setengah dijadikan santan cair)
2 keping asam gelugur
Garam & gula  secukup rasa 
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan bertanda * dikisar sehingga halus dan ditumis sehingga masak (kering airnya). Masukkan ayam dan biarkan mereneh  sehingga air ayam tadi kering.  Tambahkan santan cair, garam dan asam keping dan kacau sehingga mesra.  Kemudian tambahkan santan pekat dan biarkan mendidih.

Terima kasih pada Bundo dari Dapur Bundo :)

Thursday 3 October 2013

Ayam Percik Putih


Assalammualaikum :) Hari nih nak cerita pasal ayam percik.  I x pernah makan ayam percik putih nih sampailah umur 24 tahun ketika di majlis menyambut menantu di  umah keluarga My Other Half. Selalunya Ayam Percik warna merah lah sbb ada cili dan seingat i lah orang utara memang selalu ayam percik merah nih.  Masa mula rasa ayam percik putih yang dihidangkan (i kan pengantin masa tuh heheh) terpaksalah makan dengan malu-malu...dalam hati 'hishhhh lecehnya aku nak makan...sedap nih' kenalah control ayu kan kekekekek. Ever since then kan, i memang suka ayam percik putih nih BUT tak bley makan banyak ler ...muak rasanya sbb tak pedas kan.  

Last few days i cuba masak resepi nih for dinner. Wow hebat nih sempat buat for dinner kekekekek ..... ehhhh adik-adik, kakak-kakak, senang jer nak ayam percik nih, kita pun dah moden kan, tak yah nak buat bara api nak panggang ayam nih, i guna my pan / griddle jer.  Kejap jer masak .... i kan pompuan busy u :P

Okay, resepi ayam percik nih i ambil dari dapur Kak Azie yang cantik jelita dan diolah ikut kesesuaian i. Thanks kak. Ok jom kita tengok resepi.

~Ayam Percik Putih~

Ayam 1/2 ekor
4 biji bawang merah sederhana besar
2 biji bawang putih
11/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
2 keping asam gelugor (jumlah ikut citarasa)
1 cawan santan pekat
Sedikit garam & gula
Lada hitam yang ditumbuk kasar

Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai bersama santan sehingga halus kecuali asam keping dan masukkan ke dalam kuali. Ayam diperap seketika dengan lada hitam dan garam serta sedikit bahan yang dikisar.  Masukkan ayam ke dalam kuali dan biarkan seketika sehingga separuh masak. Angkat ayam dan letakkan di atas non-stick pan atau griddle yang telah dipanaskan. 

Kacau kuah percik perlahan-lahan diatas api yang sederhana.  Perisakan dengan garam, gula dan lada hitam (i mmg letak banyak) . Tambahkan asam keping. Biarkan sehingga pekat dan padamkan api.

Letakkan kuah percik /sapukan di atas ayam (basting) dan pastikan ayam tidak hangus. apabila ayam masak, angkat dan tuangkan lebihan kuah percik ke atas ayam. 

Selamat mencuba :)