Bunga betik nih my mom yang bagi masa i nak balik rumah sebab dia tak sempat nak buatkan kerabu for berbuka sabtu lepas. So yesterday i pun buatlah untuk berbuka yesterday. Jom tengok resipi.
~Kerabu Bunga Betik Mak Ngah~
Bunga Betik
3 inci halia muda - dimayang nipis
11/2 labu bawang besar - dimayang nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
5 sudu makan kelapa parut segar - ditumbuk
11/2 sudu makan udang kering - ditumbuk halus
2 sudu air asam jawa
2 sudu sambal belacan
Bunga betik dicelur seketika di dalam air panas. Angkat dan toskan. Tumbuk kepala parut segar dan udang kering, gaul sehingga mesra. Gaulkan halia muda, bawang besar dan cili merah yang telah dimayang bersama dengan bunga betik dan kepala parut yang telah dicampur dengan udang kering. Tambahkan sambal belacan dan air asam jawa. Gaul sehingga mesra.
Selamat mencuba :)
ooo..dah pindah rumah yaa..patut la lama tak nampak....sedap betul rumah baru kamu ni ya...
ReplyDeleteKak Ezza darling...
ReplyDeleteumah lama tuh dah bersawang...kekekek jengok jengoklah lagi ya kak....boleh kongsi resepi :)