Every dish has its own story to tell. Beberapa minggu lepas i demam teruk sangat sampai tak boleh makan dan minum pulak hanya seteguk, kalau lebih akan muntah. Adoiiii....dugaan Allah untuk i . Ke hospital kena warded, rupanya kena demam denggi. Bila i keluar hospital kan, i teringin sangat nak makan singgang ikan kembung. Itu i punya favourite tau! Masalahnya bila i buat tak macam yang i makan my MIL buat tuh. Apa yang kurang i pun tak tau...tahan punyalah tahan sampailah bulan puasa nih..i kata dalam hati tak boleh jadik, i must get the right recipe. I texted tanya my sister inlaw... ohhhh! patutlah i punya tak begitu menjadi...hehe ada rahsia rupanya.
Kena masak jugak singgang untuk iftar!! I pun dengan tidak membuang masa lepas sampai umah teruslah buat segala persiapan untuk singgang nih...mudah jer bahan-2 asas untuk singgang nih....lepas masak, alhamdulillah menjadi, rasa macam yang my MIL buat. I masukkan jugak cili siam, adoiiii sedapnya! Jadi i pun ingat nak kongsilah resepi kat sini walaupun i tau ramai dah tahu resepi singgang tapi ada bahan tambahan yang tak sama yang i guna :) Sharing is caring ! So jom tengok resepi.
~Singgang Ikan Tok Ma~
3 ekor ikan kembung
6 biji bawang merah - dimayang kasar
5 biji bawang putih - dimayang kasar
3 inci lengkuas dihiris halus (i suka makan lengkuas so i lebihkan)
6 biji cili padi kampung (jangan dipotong)
3 asam keping (tambah jika suka masam)
1/2 sudu teh budu
Garam secukup rasa
1/4 sudu teh gula (ganti serbuk perasa)
Air
Masukkan bahan-bahan yang telah dimayang & dihiris ke dalam periuk berisi air dan didihkan diatas api sederhana besar. Tambahkan asam keping, budu, garam & gula serta cili padi kampung. Apabila apabila mendidih, masukkan ikan kembung. Apabila dihidang, potong cili padi kampung dengan menggunakan sudu supaya pedas.
Selamat mencuba :)
Hi Ummisara!
ReplyDeleteActually I've never cooked singgang! I know I know mesti semua kata, "itu lah yang paling senang" huhuu..
Thanks for directing me here. Sebab apa I masak selalunya masa sahur? Sebab I tak reti sangat masak tanpa merasa hehe...at least I masak half2 la..macam gulai lemak tu, ikan/ayam nya I masuk masa petang. At least gulai tu 'selamat' la I dah rasa masa sahur hehe..
But practice makes perfect, kan? Ada jugak I malas nak masak masa sahur tapi alhamdulillah rasa nya okay jugak :P
Kalau dah ada sukatan semua macam kat blog you ni, lagi senang untuk I! Thanks :D
Salam Mama Soho,
ReplyDeletehehe sama lah i pun mcm u, kalau tak rasa masakan masa masak mmg rasa payah kan...so hentam sajalah, kalau tawar masa berbuka tuh i tambah garam kekkeke.
cubalah singgang nih ya. kalau tak suka masam, kurangkan asam.
as for kuahnya pulak, kenalah agak 2 dan adjust accordingly...
terima kasih sbb bertandang ya.