Today sangat letih...lari sana sini. Meeting kat Putrajaya at noon then by 2 pm dah kat opis. Dah petang, otak pun dah letih, terpikir resepi yang belum i kongsi...So terus kepada resepi lah ya .... Okay resepi nih simple tapi sedap [semuanya sedap kan :P]. Kali pertama i makan ialah 9 tahun lepas kot. Masa tuh my cousin Amrah datang berkunjung ke rumah my parents. Dia tolong goreng udang for lunch...katanya masakan yang dia selalu masak kat umah...bila i cuba, sedap! Since then, udang goreng belacan nih ada dalam senarai menu yang i masak. Tapi i olah resepi nih mengikut citarasa dan keadaan. Bukan apa, i have limited cooking hour...so yang pantas adalah pilihan i [alasan lagi]. Jom kita tengok resepi :)
~Udang Goreng Belacan~
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - dihiris tebal
Kunyit serbuk
Garam secukup rasa
Sedikit belacan [i guna belacan maggi]
Daun saderi
Daun bawang
4 cili padi [ikut citarasa] dititik
Lumurkan udang dengan kunyit serbuk & sedikit garam. Panaskan kuali, tumiskan bawang putih dan cili padi. Tambah sedikit belacan kemudian terus masukkan udang. Goreng sehingga masak. Padamkan api. Kemudian masukkan bawang besar, biarkan di dalam kuali sehingga bawang separuh masak. Tambahkan daun saderi & daun sup. Hidangkan. Voila!
Terima kasih Amrah!
Hello Ummiisara, I suka la ni udang goreng belachan. Tentu tiga pinggan nasi lichin.
ReplyDeleteI can practically get the lovely smells of the ingredients you used. Sedap best ni!
Udang tu udang harimau ke?
Suka you put banyak bawang....
Pedas tidak...?
Takut kena chabut tarok muka bawa tap ayer sejuk. Ha ha ha.
Just joke joke, ya.
Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
:)
ReplyDeleteUncle lee...thanks for dropping by :)
normal prawn, hahhaha i practically just put everything within my reach ahhhahhha
hey, try it..!