Monday, 8 October 2012

Cek Mek Molek



My Other Half cakap sedapnya kalau dapat makan Cek Mek Molek.  Keledek pun ada kat dapur tuh....amboiiii baik sungguh dia bagi hint suruh i masak .... Hehehe dah dia dengan rela hati pi merebus keledek kemudian mengupas...i pun dengan rela terpaksa oppppps!! rela hati buat cek mek molek.  Senang kan kuih nih....kuih nostalgia untuk kami berdua wakakaakakkaka.  Mama, if u read this...jangan bantai gelak! Cuma sampai sekarang i tak faham kenapa cek mek molek nama diberi ...i wonder!
 
~Cek Mek Molek~
 
5 keledek
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit tepung
 
Rebuskan keledek bersama sedikit garam.  Buang kulitnya kemudian lenyekkan.  Tambah sedikit tepung - sorry lah ya, i x pandai nak cakap exact measurement for flour.  Ikut rasa, nampak dah okay, hentikan supaya doh tidak menjadi keras.  Kalau lebih tepung tak sedap!
 
Uli sehingga mesra.  Ambil sedikit kemudian bulatkan di antara kemudia tapak tangan supaya adunan menjadi lembut.  Kemudia leperkan sehingga berlekuk.  Letakkan sedikit gula kemudian cantumkan.  Letak diantara kedua tapak tangan dan roll sehingga mendapat bentuk seperti di atas.  Goreng dan hidangkan :)

2 comments:

  1. nak try this weekend..hopefully menjadi! tq!

    ReplyDelete
  2. selamat mencuba...insyallah jadi...mudah jer beb!

    ReplyDelete

Terima kasih diatas kesudian menjengah dan meninggalkan jejak di blog saya :) Segala komen dan kritikan yang membina saya terima dengan hati yang terbuka. Insyallah bila ada kesenangan saya akan membalas lawatan anda :)