Wednesday, 1 August 2012

Kurma Ayam Ekspres




I sampai rumah agak lewat hampir 6.40 pm...kelam kabut nak masak.  My other half mintak kurma ayam.  Wahhh! sedap nih, tapi masa tengah memasak, dia nak berkuah lebih.  So jadiklah macam kurma kat kedai mamak yang berkuah.  I nih pulak suka kurma macam kat kenduri kawin yang pekat.  Dilengkapi pulak dengan bawang besar yang dibelah 4...huihhh! sedap tuh.

Kurma yang i buat nih pulak i terlupa nak letak bawang besar.  I letak banyak kentang sebab depa kat rumah nih suka kentang.  Gambar kurang memberangsangkan...tapi since i dah nekad untuk kongsi sekeping gambar  hasil masakan i sepanjang bulan puasa nih, so tak kisahlah, letak jer...yang pasti i puas hati sebab licin keluarga i habiskan kekekeke.  My other half cuma cakap kurang lemak...kekeke dia tatau dia punya wife letak low fat milk + santan cair, memangler tak lemak kekekkek. Tak pa...untuk kesihatan ya tak!

Insyallah, Jumaat atau Sabtu nih masak kurma pekat pulak.  So enjoy the pic.

~Kurma Ayam Ekspres~ 

1 1/2 labu bawang besar
2 1/2 cm halia
4 biji bawang putih
3 peket kecil serbuk kurma
2 kayu manis
3 bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 1/2 biji limau nipis - diambil jus
2 biji tomato - dibelah 4
1 batang lobak merah
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
2 tangkai daun kari
3/4 kotak low fat milk
1 cawan santan cair
1/2 ekor ayam
sedikit lada hitam - ditumbuk kasar
minyak untuk menumis

Mayang 1/2 labu bawang besar dan 2 biji bawang putih. Kisar 1 labu bawang besar, halia dan bawang putih bersama rempah kurma.

Tumis bawang besar & bawang putih yang telah dimayang bersama, kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga bersama daun kari sehingga kuning keemasan.  Masukkan bahan-2 kisar dan kacau, tambah sedikit air dan biarkan sehingga rempah masak dan naik minyak.

Masukkan kentang dan ayam, biarkan seketika.  Masukkan santan cair dan renehkan.  Tambahkan susu, tomato, cili, lobak merah, sedikit gula sebagai ganti serbuk perasa, garam dan sedikit lada hitam yang ditumbuk kasar.  Renehkan sehingga kentang lembut.  Padamkan api, masukkan jus limau nipis.

Selamat mencuba.

4 comments:

  1. sabtu ni buat kurma n ikan belah blakang extra garing ye

    ReplyDelete
  2. okay...kurma pekat & ikan belah belakang.

    ReplyDelete
  3. Wahhh... pandai akak masak... ;-)

    ReplyDelete
  4. eynda...alamak! malu heheehe main campak jer apa yang ada dikkkk oiii.

    thanks sbb bertandang. datanglah lagi ya :)

    ReplyDelete

Terima kasih diatas kesudian menjengah dan meninggalkan jejak di blog saya :) Segala komen dan kritikan yang membina saya terima dengan hati yang terbuka. Insyallah bila ada kesenangan saya akan membalas lawatan anda :)