Hari nih kekurangan idea apa nak dimasak masa berbuka. Lagipun sampai rumah agak lewat, Hah, resepi paling mudah, apa lagi kalau bukan Ikan Masak Cuka atau jugak dikenali sebagai Acar Ikan. I suka masakan nih sebab mudah tapi sedap. Malas nak cerita panjang, jom layan resepi.
~Ikan Masak Cuka~
Ikan Kembung (ikut citarasa)
2 labu bawang besar (dibelah kasar)
8 biji bawang putih (dibelah kasar)
3 inci halia muda dimayang
1/2 sudu teh biji sawi
1 batang cili merah
1 batang cili hijau
sedikit cuka & air
garam & garam secukup rasa
Ikan digoreng terlebih dahulu dan ketepikan. Tumis biji sawi bersama sedikit bawang putih, masukkan sedikit air. Tambahkan sedikit cuka, gula & garam. Biarkan mereneh kemudian tambahkan semua bahan-2 seperti bawang besar, bawang putih, halia dan cili. Masukkan ikan yang telah digoreng ke dalam kuah dan biarkan sebentar :)
harus cuba ni..!
ReplyDeletebeb, nih lah yang paling mudah...kalau sahur laju jer makan nih...makan masa masih warm.
ReplyDelete