Tuesday, 7 August 2012

Sambal Sotong Petai




Isnin 6 August kan cuti sempena Nuzul Quran, so i lepak di rumah jer.  Dari pagi sampai almost 2 pm dok buat biskut raya [or more like biskut ramadhan sebab tak sempat simpan for raya].  By the way i siapkan 2 biskut nih dan mengemas segala...i dah keletihan.  Petang My Other Half cadangkan berbuka di luar.  Mulanya setuju lah tapi by 4 pm, rasa malas mula datang hehe.  Cuaca pun mendung. Tak payah keluarlah today. So i pun ke dapur at 5 pm, keluarkan sotong.  Ingatkan nak buat Calamari Rings tapi My Other Half mintak buat sambal tumis sotong petai.  Petai pun ada 2 keping jer. 

My Other Half nih kalau petai dia suka sekali dengan kulit dan tak suka dihiris halus.  Tak dapat rasa katanya. I lagi ler suka kalau hiris tebal sebab mudahkan kerja i...betul tak? hehehe.  So yesterday i masak sambal sotong petai, ikan bawal goreng, singgang ikan kembung dan udang goreng kunyit.

Cara memasak sambal sotong petai ni sangat mudah. Gorengkan petai sebentar, angkat & toskan.  Campurkan ke dalam sambal sotong apabila telah siap dimasak.  Untuk resepi sambal sotong, rujuk Sambal Sotong Ummi . Errr...maaflah ya kualiti gambar x memuaskan.

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih diatas kesudian menjengah dan meninggalkan jejak di blog saya :) Segala komen dan kritikan yang membina saya terima dengan hati yang terbuka. Insyallah bila ada kesenangan saya akan membalas lawatan anda :)