I teringin sangat nak makan sambal tempe ikan bilis nih...tapi kat rumah tuh i sorang jer yang makan tempe nih, itupun kalau digoreng garing ler. So lepas selesaikan masakan for My Other Half & daughter, i masak ler untuk i pulak. Cubaan pertama yang menjadi ...alhamdulillah kena dengan citarasa i.
I kan tak pandai masak sambal tempe nih...dulu pernah cuba tapi silap teknik..jadik lembik...dan bila lembik tekak i tidaklah dapat menerima tempe. Baru-baru nih i terbaca cara buat sambal tempe ikan bilis nih di blog Chef Hanieliza , baru i tau tempe & bilis digoreng asing kemudian baru dicampur bersama. Terima kasih ya Chef Liza.
~Sambal Tempe Ikan Bilis~
6 sudu makan cili kisar [telah dikisar bersama bawang merah & putih]
1/2 sudu makan gula
1 sudu teh kicap manis
sedikit garam
sedikit air asam jawa
Gorengkan ikan bilis & tempe berasingan sehingga garing, angkat & toskan. Tumiskan cili kisar, kemudian masukkan sedikit gula dan air asam jawa & kicap manis. Tambahkan sedikit garam secukup rasa. Biarkan sehingga masak. Padamkan api dan biarkan seketika. Masukkan ikan bilis & tempe yang telah ditoskan tadi ke dalam sambal dan gaulkan sehingga mesra.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment
Terima kasih diatas kesudian menjengah dan meninggalkan jejak di blog saya :) Segala komen dan kritikan yang membina saya terima dengan hati yang terbuka. Insyallah bila ada kesenangan saya akan membalas lawatan anda :)